700.000 mensen durven de snelweg niet op ! - Ruud Schreijer

700.000 mensen durven de snelweg niet op !

18-04-2015

700.000 mensen durven de snelweg niet op !
Herken jij jezelf in dit stukje ?
Wij kunnen je helpen om ontspannen aan het verkeer deel te nemen. Het kan écht !

vr 17 apr 2015, 07:249 reacties

 Hoe stoer ben jij in de auto?

Door Marijn van der Zwaard

Naar schatting 700.000 mensen in Nederland durven de snelweg niet op, terwijl ze wel een rijbewijs hebben. Journalist Marijn van der Zwaard (41) is er één van, tot haar eigen ergernis. Ze neemt les bij een instructeur die wel raad weet met rij-angst.

 Autorijden is voor mij net zo’n fijne hobby als je verstandskiezen laten trekken. Tien jaar geleden haalde ik mijn rijbewijs en sindsdien heb ik hooguit 500 kilometer gereden. De laatste keer was een jaar geleden en trotseerde ik zeven kruispunten en een rotonde. Vond ik al heel wat. Elke keer als ik dapper denk: 'Laat ik het weer eens proberen', komt er een tegengedachte: 'Maar Marijn, dan moet je over die doodenge ring. Met die korte invoegstrook. Eén inschattingsfout en er vallen dooien!' En dan nog zo’n verlammend concept: parkeren. 'Zul je net zien dat er alleen een krappe plek aan de kade is. Zonder hekje.' Dan ga ik toch maar niet.

Sukkel

Het is allemaal de schuld van Henk. Oké, ook van mijn faalangst en vermijdings-gedrag en drang om alles perfect te willen doen. Maar mijn instructeur heeft me niet bepaald zelfverzekerder gemaakt. Hij had nul geduld, het empathisch vermogen van een doperwt en zijn uitleg liet te wensen over. Toen ik voor de vierde keer aan de late kant afremde voor een rotonde, dreigde hij: "Eigenlijk zou ik je een mep tegen je achterhoofd moeten geven! Dan vergeet je het niet meer." Ik voelde me een sukkel naast hem en dat gevoel is nooit weggegaan. Het was nooit m’n opzet om mijn rijbewijs slechts als legitimatie te gebruiken, maar al snel waren er incidentjes. Zoals de brommer die ik bijna over het hoofd zag. En de zijspiegel die ik eraf reed tijdens het inparkeren. Dat hielp niet echt. Dus reed ik maar helemaal niet meer. En dat knaagt. Al dat geld uitgegeven aan een rijbewijs en dan niet achter het stuur kruipen. Alleen met mijn kleuter naar het zwembad gaan als het fietsweer is. En je echt een nerd voelen als je moet uitleggen waarom je niet met de auto komt. "Joh, elke zak hooi kan rijden," zei een vriendin. Bemoedigend bedoeld, maar ik voelde me nog stommer.

Even geduld a.u.b.

Na veel en diep zuchten, besluit ik dat het zo niet langer kan. Ik bel De Rijbewijscoach. De instructeurs daar hebben een opleiding gedaan om mensen met rij-angst les te geven en er is zelfs een EMDR-therapeute voor als je een trauma of fobie hebt. Ik heb slechts een flinke drempel, constateert instructeur Mark Vermeulen bij de intake. "Door gebrek aan ervaring heb je weinig vertrouwen in je eigen kunnen, die onzekerheid maakt dat je niet rijdt en dat moet worden doorbroken. We beginnen met twee lessen en kijken dan wat er nog nodig is. Misschien wordt het zelfs leuk." Leuk? De ochtend dat ik op zijn lesauto wacht denk ik daar duidelijk anders over. Laat ik maar eerlijk zijn: mijn moeder moet me telefonisch troosten. Met trillende vingers steek ik even later de sleutel in het contact van de lesauto. Ik laat de koppeling langzaam opkomen… en de wagen rolt zonder horten en stoten van zijn plek. Ik slaak een zucht van verlichting – ik kan het nog. Mijn zenuwen maken voorzichtig plaats voor een blij verrast "goh". Helemaal als ik, na Marks geduldige uitleg over hoe het ook alweer zit met insturen, ook nog aardig strak inparkeer. "Was dat nou zo eng?" zegt hij triomfantelijk. "En heb je in de gaten dat ik eigenlijk nog niks heb gedaan? Je kijkt goed, je maakt verstandige beslissingen, ik zit er voor Piet Snot naast." Mijn zelfvertrouwen groeit. Voor ik het weet heb ik voorgesteld om dan nog maar even de ring op te gaan, wat eigenlijk het thema van les twee is. Waar heb ik me al die tijd nou zo druk om gemaakt?!

(Bron: De telegraaf, 17/04/2015)

Laatste nieuws

Gratis tips

Ontvang 8 gratis tips, die jouw slagingskans in Hoorn vergroten !

Gratis tips

Ontvang 8 gratis tips, die jouw slagingskans in Hoorn vergroten!

Krijg onze gratis tips om je slagingskansen in Hoorn te vergroten!

Contact

Verkeersschool Ruud Schreijer
Diodeweg 2G
1627 LL Hoorn
0229 244 481
info@ruudschreijer.nl
Bank rek. ING NL30INGB0006054802
KvK nr. 37063051
Bekijk op de kaart

©2021 - Ruud Schreijer
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram